Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται με ελληνικό ΑΦΜ, έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον ενεργειακό τους εξοπλισμό, επιδιώκοντας την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του αντίκτυπου τους στο περιβάλλον. Οι κατηγορίες δαπανών περιλαμβάνουν:

  1. Αντλίες Θερμότητας: Επιδοτείται η αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού αντλίας θερμότητας, με το ποσοστό επιδότησης να κυμαίνεται από 0% έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού της δαπάνης.

  2. Ηλιοθερμικά Συστήματα: Υποστηρίζεται η εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για αύξηση της απόδοσης, με δαπάνες που κυμαίνονται μέχρι το 50% του προϋπολογισμού της αντλίας θερμότητας.

  3. Σύστημα Ηλιακής Θέρμανσης: Καλύπτεται η αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού ηλιακής θέρμανσης έως το 30% του συνολικού προϋπολογισμού.

  4. Έξυπνοι Μετρητές: Ενισχύεται η απόκτηση έξυπνων συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας έως το 20% του προϋπολογισμού.

  5. Λοιπές Παρεμβάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας: Περιλαμβάνονται δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η βελτίωση ή αντικατάσταση εξοπλισμού, με δαπάνες έως 20% του προϋπολογισμού, απαιτώντας ενεργειακό έλεγχο.


 

Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

  1. Ακρίβεια Στοιχείων Αίτησης: Η αίτηση χρηματοδότησης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των παρεχόμενων στοιχείων, με επίγνωση των οικονομικών και ποινικών επιπτώσεων σε περίπτωση ψευδών αναφορών.

  2. Δραστηριότητα στην Ελληνική Επικράτεια: Απαιτείται η επιβεβαίωση ότι η επιχείρηση δραστηριοποιείται εντός της ελληνικής επικράτειας με ελληνικό ΑΦΜ.

  3. Ιδιότητα Επιχείρησης: Η ιδιότητα της επιχείρησης (π.χ. Πολύ Μικρή, Μικρή, Μεσαία, Μεγάλη) θα πρέπει να έχει υπολογιστεί σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του ΚΑΝ(ΕΚ) 651/2014.

  4. Ενεργειακή Απόδοση: Η επιχείρηση πρέπει να έχει εκδώσει ή να είναι σε θέση να εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή να έχει πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο.

  5. Νομιμότητα και Περιβαλλοντική Συμμόρφωση: Επιβεβαίωση της νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

  6. Αποφυγή Διπλής Χρηματοδότησης: Απαιτείται η επιβεβαίωση ότι η επιχείρηση δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από άλλους ενωσιακούς πόρους για τον ίδιο εξοπλισμό.

  7. Νομική Οντότητα και Οικονομική Κατάσταση: Η επιχείρηση πρέπει να συνιστά νομική οντότητα ή ατομική επιχείρηση, να τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και να μην βρίσκεται υπό πτώχευση ή εκκαθάριση.

  8. Εργατική Νομοθεσία: Επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν επιβληθεί σε βάρος της επιχείρησης πράξεις επιβολής προστίμου για σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

  9. Τοποθέτηση Εξοπλισμού: Επιβεβαιώνεται η δυνατότητα τοποθέτησης του προτεινόμενου εξοπλισμού στη δηλωθείσα διεύθυνση χωρίς περιορισμούς.

  10. Μείωση Εκπομπών CO2: Η αίτηση μπορεί να απορριφθεί εάν η επένδυση δεν επιτυγχάνει τη μείωση των εκτιμώμενων εκπεμπόμενων ρύπων CO2 κατά τουλάχιστον 30%.

 


Οι αιτήσεις συμμετοχής στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/.

Σημειώνεται πως θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονομώ - Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η προκήρυξη του «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του «Ελλάδα 2.0».   

https://greece20.gov.gr/wp-content/uploads/2024/02/%CE%94%CE%A4-%CE%95%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%8E_%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CF%89-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7_08022024-002.pdf

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα είχαν, ήδη, γίνει γνωστοί από την προδημοσίευσή του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις 8.2.2024, με σκοπό να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι για να ενημερωθούν και να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.

 

Η Renovator είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία της επιδότησης

Εάν έχετε απορίες ή χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επιδοτήσεων "Εξοικονομώ – Αλλάζω συσκευή" ή οποιαδήποτε άλλη συναφή διαδικασία, η Renovator είναι διαθέσιμη να σας παρέχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες και κατευθύνσεις. Στόχος μας είναι να σας υποστηρίξουμε στην αξιοποίηση των διαθέσιμων επιλογών επιδότησης, εξασφαλίζοντας ότι θα επωφεληθείτε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Για περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.