Στον χώρο των ανακαινίσεων σπιτιών, η διαδικασία του σοβατίσματος αποτελεί ένα στάδιο που συχνά υποτιμάται, παρά την καθοριστική του σημασία για την αισθητική και τη δομική ακεραιότητα του χώρου. Καθώς οι εργασίες ανακαίνισης προχωρούν, η αφαίρεση τοίχων, πλακιδίων,ντουλαπών και εσωτερικών/εξωτερικών κουφωμάτων αποκαλύπτει μια επιφάνεια που χρήζει επισκευής και επαναφοράς σε ιδανική κατάσταση πριν από την τελική επένδυση υλικών.

Το σοβάτισμα είναι η διαδικασία κάλυψης των τοιχών με ένα στρώμα σοβά, προκειμένου να επιτευχθεί μια λεία και ομοιόμορφη επιφάνεια. Αυτή η διαδικασία δεν εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς, ηχομονωτικούς και ενεργειακούς σκοπούς, αλλά βελτιώνει και τη δομική ανθεκτικότητα της επιφάνειας, προστατεύοντάς την από περαιτέρω φθορές.


Η Αναγκαιότητα του Σοβατίσματος

Αισθητική Βελτίωση: Μετά την αφαίρεση τοίχων ή πλακιδίων, οι επιφάνειες συχνά παρουσιάζουν ατέλειες. Το σοβάτισμα εξασφαλίζει μια λεία βάση, ιδανική για την εφαρμογή τελικών επιφανειών, όπως μπογιά, χαρτοπετσέτα, ή καινούργια πλακίδια.

Προστασία και Διατήρηση: Ο σοβάς προστατεύει τους τοίχους από υγρασία, μούχλα και άλλες φθορές. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα έναντι της υγρασίας, η οποία μπορεί να διαβρώσει το τούβλο και να οδηγήσει σε μούχλα και φθορές. Επίσης προστατεύει την τοιχοποιία από μηχανικές καταπονήσεις και κρούσεις.

Δομική Ενίσχυση: Σε περιπτώσεις όπου οι τοίχοι έχουν υποστεί φθορά ή καταστροφή, το σοβάτισμα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και στη σταθερότητα τους, παρέχοντας μια επιπλέον στρώση προστασίας.

Βελτιωμένη Θερμική και Ακουστική Απόδοση: Ο σοβάς βελτιώνει την ακουστική απόδοση των δωματίων, μειώνοντας τον θόρυβο και δημιουργώντας ένα πιο ήρεμο και άνετο περιβάλλον, ενεργειακά επωφελές.


Τι είναι ο Σοβάς και πώς εφαρμόζεται;

Η λέξη "σοβάς" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "σόβος", που σημαίνει "κονίαμα" ή "ασβεστοκονίαμα". Η λέξη "σόβος" πιθανότατα σχετίζεται με το ρήμα "σόω", που σημαίνει "σώζω" ή "διατηρώ", καθώς ο σοβάς χρησιμοποιείται για να προστατεύει τους τοίχους από τα στοιχεία της φύσης.

Η σύνθεση του σοβά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ποικίλλει ανάλογα με την εφαρμογή, τα διαθέσιμα υλικά και τις τοπικές προτιμήσεις.


Παραδοσιακός σοβάς:

Ασβέστης: Βασικό συστατικό, προσδίδει αντοχή, ελαστικότητα και ευελιξία.Επιτρέπει τη ρύθμιση της υγρασίας στο εσωτερικό των κτιρίων
Άμμος: Συχνά χρησιμοποιείται ποταμίσια άμμος, προσδίδει όγκο και αντοχή.
Νερό: Απαραίτητο για την ενυδάτωση και την ενεργοποίηση του ασβέστη.
Τρίχες ζώων ή φυτικές ίνες: Βοηθούν στην ενίσχυση του σοβά και στην πρόληψη ρωγμών.

Σύγχρονος σοβάς:

Τσιμέντο: Συχνά αντικαθιστά τον ασβέστη, προσδίδει υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα.
Ασβέστης: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τσιμέντο για βελτιωμένη εργασιμότητα,ελαστικότητα και ευελιξία.
Άμμος: Ποταμίσια ή πυριγενής άμμος, προσδίδει όγκο και αντοχή.
Πρόσθετα: Πολυμερή, ίνες, υδροφοβικά υλικά, χρωστικές, βελτιώνουν τις ιδιότητες του σοβά.


Ο αριθμός και η φύση των στρωμάτων σοβά στην Ελλάδα ποικίλλουν ανάλογα με την επιθυμητή τελική υφή, την αντοχή, την προστασία από υγρασία και τον τύπο της επιφάνειας.

Συνήθως, χρησιμοποιούνται 3 έως 5 στρώματα σοβά:

1o. Στρώμα πεταχτού (χονδροκονίαμα):

Πρώτο στρώμα, χοντρό, εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια.
Σκοπός: Δημιουργία ομοιόμορφης βάσης για τα επόμενα στρώματα.
Υλικά: Ασβέστης, τσιμέντο, άμμος, νερό, ίνες.

2o. Στρώμα βάσης(λεπτοκονίαμα):

Δεύτερο στρώμα, λεπτότερο από το πεταχτό.
Σκοπός: Βελτίωση της πρόσφυσης του σοβά στην επιφάνεια.
Υλικά: Ασβέστης, τσιμέντο, άμμος, νερό, ίνες.

3o. Στρώμα λείανσης (λεπτοκονίαμα):

Τρίτο στρώμα, λεπτό και λείο.
Σκοπός: Δημιουργία λείας επιφάνειας για το τελικό φινίρισμα.
Υλικά: Ασβέστης, τσιμέντο, άμμος, νερό, λεπτόκοκκη άμμος.

4o. Στρώμα φινιρίσματος:

Τέταρτο στρώμα, προαιρετικό, προσδίδει την τελική υφή και εμφάνιση.
Σκοπός: Διακοσμητική επεξεργασία, χρώμα, υφή.
Υλικά: Βαφή, ταπετσαρία, τεχνητό μάρμαρο, κονίαμα.

5o. Επικάλυψη:

Πέμπτο στρώμα, προαιρετικό, προστατεύει από την υγρασία και τους ρύπους.
Σκοπός: Αδιαβροχοποίηση, αντοχή στις καιρικές συνθήκες.
Υλικά: Βερνίκι, υδροφοβικό υλικό, ακρυλικό.


Η χρήση των τριών πρώτων στρωμάτων σοβά αντί για την κατευθείαν εφαρμογή μίας στρώσης πριν το στρώμα φινιρίσματος προσφέρει τα εξής:

α. Βελτιωμένη πρόσφυση

Βασίζεται στην αρχή της μηχανικής συγκόλλησης, όπου η τραχιά επιφάνεια του πεταχτού αυξάνει την επιφάνεια επαφής και βελτιώνει τη δέσμευση με το ρίζωμα
Η άριστη σύνδεση μεταξύ των στρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο αποκόλλησης και ρωγμών.

β. Ομοιομορφία:

Επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του πεταχτού, το οποίο καλύπτει ανωμαλίες και δημιουργεί ομοιόμορφη βάση, σύμφωνα με τις αρχές της γεωμετρίας και της ομοιομορφίας.

γ. Έλεγχος ρωγμών:

Στηρίζεται στην αρχή της διαχωρισμού, όπου η διαίρεση του σοβά σε στρώματα περιορίζει την ανάπτυξη και εξάπλωση ρωγμών.

δ. Ελεγχος υγρασίας:

Σχετίζεται με την υδροφοβικότητα και την υγροσκοπικότητα των υλικών, όπου το ρίzωμα μπορεί να περιέχει υλικά που εμποδίζουν την υγρασία να διεισδύσει.

ε. Ευελιξία:

Η χρήση στρωμάτων επιτρέπει την τροποποίηση της υφής και του χρώματος σε κάθε στάδιο. Η ευελιξία προσφέρει μεγαλύτερη δημιουργικότητα στην τελική εμφάνιση.

 

Παραλλαγές:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο 2 ή 3 στρώματα, εάν δεν απαιτείται υψηλή αντοχή ή λείανση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικά στρώματα σοβά, όπως θερμομονωτικά ή ακουστικά.
Η τεχνική και τα υλικά σοβατίσματος ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και τον τεχνίτη.

 

Στην Renovator, κατανοούμε πλήρως την σημασία του σοβατίσματος στην ανακαίνιση σπιτιού και τις δυναμικές που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να απαντήσουμε σε κάθε απορία σχετικά με το σοβάτισμα και τις παραμέτρους του στο πλαίσιο της ανακαίνισης του διαμερίσματός σας.