Η μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Αυτή η διαδικασία, που αξιοποιεί τη φωτοβολταϊκή μετατροπή, ενσωματώνει τεχνολογία προηγμένη και απλή ταυτόχρονα, μετατρέποντας την ακτινοβολία του ήλιου σε χρήσιμο ρεύμα για καθημερινή χρήση, συνεισφέροντας στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου σας.

Η Δύναμη των Φωτοβολταϊκών Κυττάρων

Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα, κατασκευασμένα κυρίως από πυρίτιο, λειτουργούν ως οι βασικοί δέκτες του ηλιακού φωτός. Η απορρόφηση των φωτονίων από τα κύτταρα προκαλεί την απελευθέρωση ηλεκτρονίων, δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το ρεύμα, είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση.

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

  • Μέσος Όγκος & Χαρακτηριστικά: Ένα τυπικό οικιακό φωτοβολταϊκό πάνελ έχει διαστάσεις περίπου 1.6 μέτρα ύψος και 1 μέτρο πλάτος, με πάχος περίπου 35-40 χιλιοστά. Η ισχύς του κυμαίνεται από 250W έως 400W, ανάλογα με τον τύπο και την αποδοτικότητα του πάνελ.
  • Τιμή: Η τιμή ανά πάνελ μπορεί να κυμαίνεται από 200€ έως πολλές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία και την αποδοτικότητα.

Αποθήκευση Ενέργειας: Ο Ρόλος των Μπαταριών

Μια κρίσιμη πτυχή στην εξασφάλιση της συνεχούς προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί η αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών. Οι μπαταρίες επιτρέπουν την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση κατά τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι διαθέσιμη, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή τροφοδοσία του σπιτιού με ενέργεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε ημέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια.

Μπαταρίες Αποθήκευσης

  • Μέσος Όγκος & Χαρακτηριστικά: Οι μπαταρίες για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως οι λιθίου-ιόντων, μπορούν να έχουν διαφορετικές διαστάσεις βάσει της χωρητικότητάς τους. Μια τυπική μπαταρία μπορεί να παρέχει από 5 kWh έως 15 kWh ενέργειας.
  • Τιμή: Η τιμή για μια μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας μπορεί να κυμαίνεται από 500€ έως έως πολλές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα και την τεχνολογία.

Μετατροπή του Ρεύματος: Η Σημασία του Inverter

Για να χρησιμοποιηθεί το ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ στο ηλεκτρικό δίκτυο ενός σπιτιού, πρέπει πρώτα να μετατραπεί από συνεχές (DC) σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Αυτή η μετατροπή επιτυγχάνεται μέσω ενός inverter. Ο inverter αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο στο σύστημα των φωτοβολταϊκών, καθώς εξασφαλίζει ότι η ενέργεια που παράγεται είναι συμβατή με τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού και με το ευρύτερο δίκτυο διανομής.

Inverters

  • Μέσος Όγκος & Χαρακτηριστικά: Οι inverters μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα (DC) που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Η ισχύς τους κυμαίνεται συνήθως από 3kW έως 10kW για οικιακές εφαρμογές.
  • Τιμή: Οι τιμές για τους inverters κυμαίνονται από 500€ έως έως πολλές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την ισχύ και τις λειτουργίες που προσφέρουν.

Η επιλογή των κατάλληλων επιλογών για τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην ανακαίνιση σπιτιού σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σας, η διαθέσιμη επιφάνεια για την εγκατάσταση των πάνελ και το προϋπολογισμό σας.

Οι ώρες ηλιοφάνειας και οι καιρικές συνθήκες είναι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή ενέργειας ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Η ποσότητα της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ εξαρτάται άμεσα από την ένταση και τη διάρκεια της ηλιακής ακτινοβολίας που λαμβάνουν.

Σε Πλήρη Ηλιοφάνεια

Κατά τις ώρες πλήρους ηλιοφάνειας, ένα φωτοβολταϊκό πάνελ μπορεί να παράγει τη μέγιστη δυνατή ισχύ του. Για παράδειγμα, ένα πάνελ με ονομαστική ισχύ 300 watts (W) μπορεί να παράγει κοντά στα 300W ενέργειας κατά τη διάρκεια της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας. Η πραγματική παραγωγή μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η γωνία της ηλιακής ακτινοβολίας, η θερμοκρασία και η ηλικία του πάνελ.

Σε Συννεφιασμένες Ημέρες

Κατά τη διάρκεια συννεφιασμένων ημερών, η παραγωγή ενέργειας μειώνεται σημαντικά καθώς η ένταση του φωτός που φτάνει στα πάνελ είναι πολύ χαμηλότερη. Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ μπορεί να παράγει μόνο 10-25% της ονομαστικής του ισχύος κατά τις συννεφιασμένες ημέρες, ανάλογα με την πυκνότητα των σύννεφων και τη συνολική φωτεινότητα.

Κατά τη Διάρκεια της Ανατολής και της Δύσης

Κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στα φωτοβολταϊκά πάνελ με χαμηλότερη γωνία, πράγμα που μειώνει την ισχύ παραγωγής. Τα πάνελ μπορεί να παράγουν από 50% έως 75% της μέγιστης ισχύος τους κατά τις ώρες αυτές, εξαρτώμενο από την ακριβή γωνία και την ένταση του φωτός.

Συνολικά

Η συνολική παραγωγή ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα κατά τη διάρκεια ενός έτους εξαρτάται από την περιοχή, τις κλιματικές συνθήκες, την ποιότητα του συστήματος και την ορθή εγκατάσταση. Αν και οι συννεφιασμένες ημέρες και οι χαμηλές ηλιακές γωνίες μπορεί να μειώνουν την παραγωγή, η ετήσια ποσότητα ενέργειας που παράγεται μπορεί να είναι αρκετή για να καλύψει σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών ενός νοικοκυριού.

 

Σενάριο Εγκατάστασης

  • Μέγεθος Συστήματος: 5 kWp (κιλοβάτ ωρα ισχύος)
  • Κόστος Εγκατάστασης Φωτοβολταικού πάνελ: Περίπου 5.000€ - 7.000€ (1.000€ - 1.400€ ανά kW)
  • Εξοπλισμός: Φωτοβολταϊκά πάνελ, inverter, σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες, σύστημα net metering
  • Παραγωγή Ενέργειας: Περίπου 7.000 kWh ανά έτος

Οικονομοτεχνική Μελέτη

  • Κόστος Ενέργειας από ΔΕΗ: Υποθέτοντας μέση τιμή 0.15€ ανά kWh, για 7.000 kWh ανά έτος θα ήταν περίπου 1.050€ ετησίως.
  • Εξοικονόμηση από Net Metering: Με το net metering, η περίσσεια ενέργειας που παράγεται τροφοδοτείται πίσω στο δίκτυο, μειώνοντας ή εξαλείφοντας το κόστος ενέργειας από τη ΔΕΗ.
  • Επιστροφή Επένδυσης: Υποθέτοντας αρχικό κόστος 6.000€ και ετήσιες οικονομίες 1.050€, η επένδυση αναμένεται να αποπληρωθεί περίπου σε 5-6 έτη.
  • Συνολική Εξοικονόμηση σε 10 Έτη: Μετά την αποπληρωμή, οι οικονομίες ενέργειας θα συνεχιστούν, φτάνοντας περίπου στα 10.500€ για τα επόμενα 5 έτη (συνολική οικονομία 10 ετών: περίπου 15.500€).

 

Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Η συντήρηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί σημαντική προσπάθεια, κάτι που συμβάλλει στη δημοτικότητα αυτής της μορφής ενέργειας. Η βασική συντήρηση περιλαμβάνει τον καθαρισμό των πάνελ από σκόνη, φύλλα και άλλα στοιχεία που μπορεί να μειώσουν την αποδοτικότητά τους. Αυτό μπορεί να γίνεται 1-2 φορές τον χρόνο, ανάλογα με την τοποθεσία και τις τοπικές συνθήκες. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχεται τακτικά η καλωδίωση και οι συνδέσεις για να διασφαλίζεται η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία του συστήματος.

Διάρκεια Ζωής Μπαταριών

Όσον αφορά τις μπαταρίες αποθήκευσης φωτοβολταικών, η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από τον τύπο της μπαταρίας, τον τρόπο χρήσης και τις συνθήκες λειτουργίας. Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων, που είναι οι πιο δημοφιλείς για οικιακές εφαρμογές, έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 5 έως 15 ετών. Η απόδοση των μπαταριών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης/εκφόρτισης. Σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία των μπαταριών είναι η διατήρηση σε κατάλληλες θερμοκρασίες και η αποφυγή υπερφόρτισης ή υπερεκφόρτισης. Συντηρήσεις, όπως η τακτική επαλήθευση της κατάστασης και της απόδοσης των μπαταριών, μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να διασφαλίσουν την αποδοτική λειτουργία του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας.

 

 

Συχνές ερωτήσεις από πελάτες μας:

Τι είναι η οικονομική ανάλυση κόστους-οφέλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών; 

Eξετάζει το αρχικό κόστος εγκατάστασης σε σχέση με τις μελλοντικές οικονομίες από τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και άλλα οφέλη, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, για να καθοριστεί η συνολική οικονομική συμφέρουσα της επένδυσης.

Πώς επηρεάζουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες την απόδοση των φωτοβολταϊκών;

Οι καιρικοί παράγοντες όπως η ένταση του ηλιακού φωτός, η συχνότητα των συννεφιασμένων ημερών και η θερμοκρασία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ, αυξάνοντας ή μειώνοντας την παραγόμενη ενέργεια.

Ποιες είναι οι πρόσφατες καινοτομίες στα φωτοβολταϊκά συστήματα; 

Η ανάπτυξη περισσότερο αποδοτικών υλικών και η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων.

Πώς μπορούν τα φωτοβολταϊκά να συνδυαστούν με άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας για μέγιστη αποδοτικότητα;

Η συνδυασμένη χρήση φωτοβολταϊκών με άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, όπως αιολική ενέργεια ή γεωθερμική ενέργεια, μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή προσφορά ενέργειας και να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα του συνολικού συστήματος ενέργειας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; 

  • Αγωγιμότητα των Υλικών: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα φωτοβολταϊκά πάνελ πρέπει να έχουν καλές ηλεκτρικές αγωγιμότητες για να μεταφέρουν αποτελεσματικά το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται.

  • Ηλιακή Διάβρωση: Η μακροχρόνια έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στα υλικά των φωτοβολταϊκών πάνελ, επηρεάζοντας την απόδοση και τη διάρκεια ζωής τους.

 

Πώς επηρεάζεται η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ από τη θερμοκρασία;

Μειώνεται καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται πάνω από ένα βέλτιστο επίπεδο, καθώς υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την αποδοτικότητα της μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Αν και ίσως φαίνεται παράδοξο, τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν λειτουργούν τόσο αποδοτικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η αρχή πίσω από αυτό είναι σχετικά απλή: τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πάνελ να λειτουργούν - να μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια - είναι λιγότερο αποδοτικά όταν θερμαίνονται πολύ.

Σε απλούς όρους, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, τα ηλεκτρόνια μέσα στα φωτοβολταϊκά κύτταρα κινούνται γρηγορότερα. Αυτή η αυξημένη κινητικότητα δυσκολεύει την αποτελεσματική "σύλληψη" της ενέργειας τους για μετατροπή σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι τα πάνελ παράγουν λιγότερη ενέργεια απ' ό,τι θα μπορούσαν σε πιο δροσερές συνθήκες.

Αυτός ο παράγοντας είναι ζωτικής σημασίας κατά τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς η επιλογή της τοποθεσίας και η σωστή διαμόρφωση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επίδρασης της υψηλής θερμοκρασίας στην απόδοση.

Πώς μπορεί η κλίση και η κατεύθυνση της στέγης να επηρεάσουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ; 

Ιδανικά, τα πάνελ πρέπει να είναι κατευθυνμένα προς το νότο (στο βόρειο ημισφαίριο) για μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία και να έχουν μια κλίση που να ανταποκρίνεται στο γεωγραφικό πλάτος της τοποθεσίας

Ο νότιος προσανατολισμός, ενώ εξασφαλίζει μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία, ίσως οδηγήσει σε υψηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση.

Επομένως, η επιλογή προσανατολισμού και κλίσης θέλει προσοχή:

  • Νότιος προσανατολισμός: μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία, υψηλότερες θερμοκρασίες.
  • Βόρειος προσανατολισμός: ηπιότερη ηλιακή ακτινοβολία, χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η βέλτιστη λύση εξαρτάται από:

  • Κλιματολογία: Η επιλογή του κατάλληλου προσανατολισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το τοπικό κλίμα. Σε περιοχές με έντονη ζέστη, ένας βόρειος προσανατολισμός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση χαμηλότερων θερμοκρασιών, παρόλο που η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι μειωμένη.

    Αντικατοπτρισμός: Η ικανότητα των φωτοβολταϊκών πάνελ να απορροφούν το φως αντί να το αντανακλούν πίσω στο περιβάλλον. Ειδικά επικαλύμματα και υλικά μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του φωτός και να αυξήσουν την απόδοση.
  • Τεχνολογία Πάνελ: Η επιλογή φωτοβολταϊκών πάνελ που είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν αποδοτικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να είναι ιδανική για περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την χρήση νότιου προσανατολισμού χωρίς σημαντική απώλεια αποδοτικότητας.

 Ποιες είναι οι προκλήσεις στην ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών σε υφιστάμενα κτίρια σε αστικές περιοχές στην ανακαίνιση σπιτιού;

Προκλήσεις περιλαμβάνουν την περιορισμένη διαθέσιμη επιφάνεια για την εγκατάσταση, τη σκίαση από γειτονικά κτίρια, και τις  αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές προδιαγραφές και περιορισμούς.

Πώς μπορεί η έξυπνη διαχείριση ενέργειας να βελτιστοποιήσει τη χρήση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας;

Η έξυπνη διαχείριση ενέργειας μέσω συστημάτων αυτοματισμού και IoT συσκευών επιτρέπει την αποδοτική χρήση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας, μειώνοντας τη σπατάλη και αυξάνοντας την οικονομία.

 

Είμαστε διαθέσιμοι  να σας καθοδηγήσουμε μέσα από τη διαδικασία επιλογής, παρέχοντας προσαρμοσμένες λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα και να ξεκινήσετε την ενεργειακή σας μετάβαση στο πλαίσιο της κατασκευής ή της ανακατασκευής του ακινήτου σας.