Σε μια καινοτόμο προσέγγιση που ξεπερνά τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής, επιστήμονες από την Ινδία προτείνουν μια εναλλακτική χρήση για φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Αντί να τα θεωρούμε απλώς ως απόβλητα, τα πάνελ αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ως υλικά κατασκευής για τη δημιουργία οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Η πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε στις 4 Αυγούστου 2023, εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε νέα κατασκευή ή ανακατασκευή σπιτιού, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για την ανακύκλωσή τους, η οποία δεν είναι πάντα οικονομικά βιώσιμη. Το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστήμης, που ηγείται αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζει ότι η μετατροπή των παλαιών φωτοβολταϊκών πλαισίων σε Ενσωματωμένα Φωτοβολταϊκά Προϊόντα (BIPV) προσφέρει μια βιώσιμη λύση που μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατασκευή κατοικιών.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα πρωτότυπο κτίριο, χρησιμοποιώντας τα EoL-PV ( End-of-Life Photovoltaic) πάνελ ως βασικά συστατικά για τοίχους, στέγες και παράθυρα. Το κτίριο αυτό, που ενσωματώνει τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην αρχιτεκτονική του, δεν είναι μόνο οικονομικότερο αλλά και ελαφρύτερο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές κατασκευές, όπως αυτές με τούβλα.

 

 

Η απόδοση του κτιρίου αυτού συγκρίθηκε με εκείνη ενός παραδοσιακού σπιτιού και ενός άλλου με εφαρμογή φωτοβολταϊκών BAPV (Building Applied Photovoltaics -Τα BAPV panels τοποθετούνται σε υφιστάμενη δομή κτιρίου, χωρίς να αντικαθιστούν δομικά στοιχεία, διαπιστώνοντας ότι το BIPV (Building Integrated Photovoltaics-λειτουργούν ως δομικά στοιχεία του κτιρίου, αντικαθιστώντας υλικά όπως τούβλα, κεραμίδια ή τζάμια.) κτίριο παρουσιάζει υπεροχή όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση του κόστους κατασκευής. Οι μετρήσεις και οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι τα κτίρια αυτά μπορούν να παρέχουν άνετο περιβάλλον διαβίωσης με μειωμένο κόστος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία.

Επιπλέον, η ανάλυση κόστους και η αξιολόγηση της ενσωματωμένης ενέργειας των κτιρίων υποδεικνύουν ότι η χρήση των EoL-PV πάνελ μπορεί να αποτελέσει μια οικονομικά αποδοτική και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή για την κατασκευή. Με την επαναχρησιμοποίηση των φωτοβολταϊκών πάνελ στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αυτή η προσέγγιση προσφέρει μια πρωτοποριακή λύση που ενθαρρύνει την αειφόρο ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία στον τομέα της κατασκευής.

Αν και τα EoL-PV πάνελ δεν παράγουν πλέον ενέργεια με την αρχική τους απόδοση, εξακολουθούν να παράγουν μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες επιπλέον εφαρμογές, όπως:

  • Εκτός δικτύου εφαρμογές:  για την τροφοδοσία εκτός δικτύου εφαρμογών, όπως απομονωμένα σπίτια και καλύβες.
  • Εφαρμογές με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας: για την τροφοδοσία εφαρμογών με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως φώτα δρόμου και πινακίδες.
  • Έρευνα και ανάπτυξη:  για έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας.

Η ανακύκλωση είναι επίσης μια επιλογή για τα EoL-PV πάνελ. Τα ηλιακά πάνελ περιέχουν διάφορα πολύτιμα υλικά, όπως πυρίτιο, αργύριο και χαλκό. Αυτά τα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων ηλιακών πάνελ ή άλλων προϊόντων.

Καθώς η βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται, ο όγκος των EoL-PV πάνελ θα αυξάνεται.

Η επαναχρησιμοποίηση φωτοβολταϊκών πάνελ τέλους κύκλου ζωής (EoL-PV) στην κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές και πρωτοποριακές προσεγγίσεις στην κατασκευή αλλά και την ανακατασκευή σπιτιού.

 

Οφέλη για τον Πελάτη:

  1. Οικονομική Εξοικονόμηση: Η χρήση EoL-PV πάνελ ως υλικών κατασκευής μειώνει σημαντικά το κόστος των υλικών, προσφέροντας στους πελάτες μια οικονομικά αποδοτική λύση για την ανακαίνιση ή κατασκευή τους.

  2. Ενεργειακή Απόδοση: Τα κτίρια που ενσωματώνουν φωτοβολταϊκά πάνελ στη δομή τους μπορούν να παράγουν ένα μέρος της ενέργειας που χρειάζονται, μειώνοντας τις ενεργειακές δαπάνες και αυξάνοντας την ενεργειακή αυτονομία του χώρου.

  3. Βιωσιμότητα: Η επιλογή να ανακαινίσετε με υλικά που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη, μειώνοντας την ανάγκη για νέα υλικά και την παραγωγή αποβλήτων. Αυτό ενισχύει την πράσινη ταυτότητα του έργου σας και τονίζει τη δέσμευσή όλων μας για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

  4. Αισθητική και Προσαρμοστικότητα: Τα φωτοβολταϊκά πάνελ προσφέρουν μια μοντέρνα και κομψή εμφάνιση, ενσωματώνοντας την τεχνολογία στον σχεδιασμό του σπιτιού. Η προσαρμοστικότητα τους επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση σε διάφορα σχέδια και στυλ, από τον πιο σύγχρονο μέχρι τον πιο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

  5. Διάρκεια Ζωής και Ανθεκτικότητα: Παρά το γεγονός ότι τα πάνελ αυτά έχουν ολοκληρώσει τον πρωταρχικό τους κύκλο ζωής στην παραγωγή ενέργειας, ως κατασκευαστικά υλικά μπορούν να προσφέρουν αξιόλογη ανθεκτικότητα και μακροχρόνια χρήση.

Εαν επιθυμείτε να διερευνήσετε περαιτέρω τις δυνατότητες ανακαίνισης ή κατασκευής με αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.