Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την προδημοσίευση ενός νέου προγράμματος με τίτλο «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», προϋπολογισμού 176,75 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μέρος της δράσης «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας» και στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών και μη κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές, μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με ελληνικό ΑΦΜ και είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης. Οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού με δυναμικότητα έως 200 κλίνες είναι επιλέξιμες για συμμετοχή. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μία αίτηση ανά ΑΦΜ,  με απαιτούμενο το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου.

Η ενίσχυση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης, αντικατάσταση λεβήτων, εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυτοματισμών μείωσης κατανάλωσης, μεταξύ άλλων. Το ποσοστό ενίσχυσης φτάνει έως και 65% ανάλογα με το είδος της παρέμβασης και το μέγεθος της επιχείρησης, με το ποσό ενίσχυσης να μην υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και τα 250.000 ευρώ για τους λοιπούς κλάδους.

Προσφέρονται επίσης υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η κατάρτιση εκθέσεων ενεργειακού ελέγχου, η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης. Οι δαπάνες για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες μπορούν να καλυφθούν έως 7% του επιλέξιμου προϋπολογισμού με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί σύντομα, με την έναρξη και λήξη της επιλεξιμότητας δαπανών να ορίζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης έως τις 30 Ιουλίου 2025. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.