Άραγε ο δρόμος της ευτυχίας περνάει μέσα από τις ανεξάντλητες αγορές και την υπερκατανάλωση;

Η αλήθεια είναι πως στη σημερινή εποχή όπου το fast fashion και ο άκριτος καταναλωτισμός επικρατούν, η συνεχής απόκτηση νέων πραγμάτων γίνεται συχνά αυτοσκοπός και χρησιμοποιείται ως μια μορφή θεραπείας των κοινωνικών προβλημάτων.

Απέναντι σ’ αυτό το lifestyle έρχεται να σταθεί ο μινιμαλισμός, μια φιλοσοφία που για αρκετό κόσμο θεωρείται ακραία για τα σύγχρονα δεδομένα παρουσιάζει όμως στον πυρήνα της αρκετό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα λοιπόν με τους μινιμαλιστές, αυτός ο καταναλωτικός τρόπος ζωής που εστιάζει στη συσσώρευση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών αγαθών είναι πολύ πιο δύσκολος να ακολουθηθεί αφού η αποθήκευση και η συντήρηση όλων αυτών των πραγμάτων απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια και χρόνο.

Μινιμαλισμός σαν μια στάση ζωής

Αντίθετα, ο μινιμαλισμός προωθεί έναν πιο απλό και εύκολο τρόπο ζωής. Για τους μινιμαλιστές, η ουσία δεν βρίσκεται στην κατοχή όσο το δυνατόν λιγότερων πραγμάτων αλλά στη διατήρηση μόνο των αγαθών που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση του κάθε ανθρώπου. Η συσσώρευση πληθώρας αγαθών συνεπάγεται μεγαλύτερη ακαταστασία που είναι πηγή άγχους, και έτσι πολλές φορές η ύπαρξη περισσότερων επιλογών αντί να διευκολύνει την καθημερινότητα μας τη δυσχεραίνει. Για τον λόγο αυτό, ο μινιμαλισμός επικεντρώνεται στη διατήρηση λιγότερων πραγμάτων που όμως μας προσφέρουν αληθινά οφέλη, προάγοντας έτσι τις συνειδητές αγορές υλικών αγαθών που όντως έχουν κάποια χρησιμότητα στη ζωή μας.


Παρόλο που φαίνεται να έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη σύγχρονη οικονομία και το εμπόριο, για πολλούς ο μινιμαλισμός προσφέρει μια διαφορετική οπτική που μπορεί τελικά να μας οδηγήσει σε μια πιο ελεύθερη, πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.