Η ανακαίνιση κουζίνας είναι μια μεγάλη απόφαση που μπορεί να περιλαμβάνει την ολοκληρωτική αλλαγή του χώρου ή να περιορίζεται σε πιο μικρές τροποποιήσεις. Ανεξαρτήτως του μεγέθους του project βέβαια, πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται σωστή και προσεκτική προετοιμασία.

Αν λοιπόν θέλεις να γλιτώσεις δυσάρεστες εκπλήξεις και να χαρείς τη νέα σου κουζίνα όσο πιο γρήγορα γίνεται, παρακάτω θα μάθεις 5 βασικά λάθη που καλό θα ήταν να αποφύγεις:

  1. Έλλειψη πλάνου
    Το κλειδί για μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας είναι η οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός του χώρου με βάση τις ανάγκες σου. Όσο πιο διεξοδική είναι η προετοιμασία σου, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθείς αντιμέτωπος με προβλήματα που δεν είχες καν φανταστεί.
  2. Λάθος υπολογισμός κόστους
    Σε όποιο ποσό και να καταλήξεις για την ανακαίνιση της κουζίνας σου, το ενδεχόμενο να ξοδέψεις τελικά περισσότερα χρήματα είναι αρκετά μεγάλο. Φρόντισε να αυξήσεις τον προϋπολογισμό κατά 10-15% εξ αρχής προκειμένου να αποφύγεις έξτρα κόστη που δεν είχες εντάξει στο budget σου.
  3. Αδιαφορία για το τρίπτυχο της κουζίνας
    Φούρνος - κουζίνα - ψυγείο αποτελούν το γνωστό τρίπτυχο της κουζίνας που πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση για ένα λειτουργικό και άνετο χώρο. Όταν λοιπόν αποφασίσεις τη νέα διαρρύθμιση της κουζίνας σου, φρόντισε αυτά τα τρία στοιχεία να μη βρίσκονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο καθώς τότε ο χώρος σου θα γίνει λιγότερο πρακτικός.
  4. Ανεπαρκής αποθηκευτικός χώρος
    Ο αποθηκευτικός χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός, ειδικά στην κουζίνα. Πέρα από τα ντουλάπια για τις συσκευές και τα μεγάλα μαγειρικά σκεύη, επένδυσε σε έξυπνες λύσεις που εκμεταλλεύονται κάθε εκατοστό του διαθέσιμου χώρου για τα υπόλοιπα αξεσουάρ και τρόφιμα.
  5. Αλλαγές που ακολουθούν μόνο τις τάσεις της εποχής
    Ο ενθουσιασμός για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της κουζίνας μπορεί να σε οδηγήσει σε παρορμητικές αποφάσεις που πολύ πιθανό να μετανιώσεις μετά από λίγα χρόνια. Έχε κατά νου ότι οι τάσεις φεύγουν όσο γρήγορα έρχονται, σε αντίθεση με την ανακαίνιση κουζίνας που είναι ένα έργο που δύσκολα θα επαναλάβεις στο προσεχές μέλλον. Αν λοιπόν βασίσεις την ανακαίνιση της κουζίνας σου αποκλειστικά στις τάσεις μια εποχής, πολύ σύντομα θα πρέπει να συμβιβαστείς με έναν παρωχημένο και outdated χώρο. Μια καλή λύση είναι να επιλέξεις πιο διαχρονικά σχέδια, ειδικά σε ντουλάπια και πάγκους που αλλάζουν πιο δύσκολα και να κάνεις trendy επιλογές σε χερούλια, φωτισμούς και διακόσμηση που μπορείς εύκολα να ανανεώσεις στο μέλλον.

Είναι φανερό πως μια ανακαίνιση κουζίνας κρύβει πολλές παγίδες, οι οποίες δυσκολεύουν τη διαδικασία. Το σημαντικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να έχεις κοντά σου έμπειρους επαγγελματίες που θα σε συμβουλέψουν και θα σε καθοδηγήσουν σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια των αλλαγών. Η ομάδα της RENOVATOR διαθέτει μακρά πορεία στην ανακαίνιση σπιτιών και έχει όλες τις θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις ώστε να σε βοηθήσει να μετατρέψεις την ανακαίνιση κουζίνας σε μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία χωρίς περιττά έξοδα και άγχη.