Σε έναν πολυτελή εσωτερικό χώρο τα στοιχεία που κατά βάση πρωταγωνιστούν είναι τα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Ωστόσο τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα σπίτι – σε δάπεδα, τοίχους, ξύλινες κατασκευές – συμβάλλουν πολύ περισσότερο στη διαμόρφωση του χώρου από όσο συνήθως τους αναγνωρίζεται.

Τον τελευταίο χρόνο βέβαια η πρακτικότητα επικρατεί της πολυτέλειας με το κοινό να στρέφεται περισσότερο σε ανθεκτικά υλικά και επιφάνειες που μπορούν εύκολα να καθαριστούν χωρίς τον κίνδυνο φθοράς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως τα υλικά αυτά δεν μπορούν και πάλι να αποπνέουν έναν αέρα πολυτέλειας.

Από την κουζίνα και το μπάνιο μέχρι πιο μικρά δωμάτια αλλά και πρωτότυπα σημεία στο σπίτι, αυτά είναι τα δημοφιλέστερα υλικά που φαίνεται ότι έχουν κερδίσει το στοίχημα της φετινής χρονιάς.

ΞΥΛΟ

Το ξύλο επανέρχεται δυναμικά στην ανακαίνιση σπιτιού. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις ευεργετικές του ιδιότητες στη ψυχολογία και επιθυμούν να το εντάξουν στο σπίτι τους επιλέγοντας το για το ταβάνι, τους τοίχους, το δάπεδο ή χρησιμοποιώντας το σε διάφορες κατασκευές. Πέρα από τη λευκή βελανιδιά και την καρυδιά, οι πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν ακόμη και επεξεργασμένα ξύλα που αποτελούν πιο ανθεκτικές και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές.

Είναι γεγονός πως το στοιχείο της βιωσιμότητας επηρεάζει πλέον σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Παρατηρείται μια μεγάλη μεταστροφή από εξωτικά και τροπικά ξύλα ή ξύλα αργής ωρίμανσης σε πιο φιλικές προς τη φύση επιλογές. Σε πολλά projects κυριαρχούν ακόμη στοιχεία με φυσικές υφές και διαφορετικές αποχρώσεις. Για παράδειγμα, οι πιο λευκές αποχρώσεις της καρυδιάς και η φλαμουριά προτιμώνται συχνά, ειδικά στα έπιπλα, ως εναλλακτικές της βελανιδιάς.

anakainisi me ksylo

ΜΑΡΜΑΡΟ

Για επιφάνειες καθημερινής χρήσης, όπως οι πάγκοι και οι νιπτήρες, το ακονισμένο και το ματ μάρμαρο εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των τάσεων μαζί με το χαλαζία και το Dekton, υλικά τα οποία το κοινό αγαπά λόγω των ελάχιστων αναγκών συντήρησης που έχουν.

Βέβαια το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και μια αυξημένη προτίμηση σε μάρμαρα που λειτουργούν ως statement κομμάτια στο χώρο. Μοναδικά είδη, χρώματα και σχέδια με γραμμώσεις και «νερά», όπως τα μάρμαρα Calacatta Monet και Calacatta Gold έχουν δυναμική παρουσία στις επιλογές των καταναλωτών που επιθυμούν το ίδιο το μάρμαρο να λειτουργήσει ως έργο τέχνης στο δωμάτιο.

anakainisi me marmaro

ΔΑΠΕΔΑ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Όσον αφορά το δάπεδο, το ξύλο φαίνεται ιδανική επιλογή αφού χαρίζει μια επιπλέον νότα ζεστασιάς στο χώρο. Αν και οι αποχρώσεις του γκρι εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς, τάσεις όπως η τερακότα και τα σχέδια στο παρκέ φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν αυτή τη χρονιά.

Ωστόσο σε περιοχές με θερμότερο κλίμα, οι άνθρωποι αναζητούν πιο ανθεκτικές επιφάνειες, όπως το τσιμέντο ή το shellstone που προσφέρουν μια πιο δροσερή εναλλακτική, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση της κομψότητας.

ΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΕΝΕΜΑΤΑ

Για όσους ψάχνουν υλικά με ελάχιστες ανάγκες συντήρησης, τα ενέματα αποτελούν πια παρελθόν. Όλο και περισσότεροι είναι οι καταναλωτές που αποφεύγουν την επιλογή αυτή λόγω της δυσκολίας στη καθαριότητα και συντήρηση τους, ειδικά σε τοίχους κουζίνας και μπάνιου αλλά και σε πατώματα. Γι’ αυτό άλλωστε και τις περισσότερες φορές πλέον στους τοίχους της κουζίνας επιλέγεται το πλακάκι που υπάρχει και στους πάγκους, στο μπάνιο οι τοίχοι επενδύονται με αντίστοιχα πλακάκια, γύψο ή μάρμαρο ενώ για το δάπεδο συχνές επιλογές είναι το τσιμέντο, το ξύλο ή άλλα υλικά που δεν περιλαμβάνουν ενέματα.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ

Οι άνθρωποι είναι πλέον πιο δημιουργικοί με τα υλικά που χρησιμοποιούν. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις όπου υλικά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν σε μικρότερη κλίμακα, εμφανίζονται πλέον σε πιο μεγάλα projects με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον πηλό και το γύψο που αξιοποιούνται ακόμη και σε έπιπλα.

Πρόκειται για άλλη μια αλλαγή που οφείλεται στα γεγονότα του τελευταίου χρόνου που ώθησαν τους καλλιτέχνες και τους σχεδιαστές να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές τους και να πειραματιστούν με νέες και διαφορετικές προσεγγίσεις.

RENOVATOR

Τα δεδομένα λοιπόν φαίνεται πως αλλάζουν στη διαμόρφωση του σπιτιού με νέες τάσεις να παίρνουν τη θέση ξεπερασμένων ή μη λειτουργικών επιλογών αλλά και παλιότερες τεχνικές να επιστρέφουν με μια πιο φρέσκια διάθεση.

Η ομάδα της RENOVATOR ενημερώνεται συνεχώς για τις αλλαγές και τις νέες τάσεις στη διακόσμηση ώστε να σας προσφέρει πρακτικές λύσεις με σύγχρονα αλλά και διαχρονικά στοιχεία.

Αν λοιπόν αισθάνεστε έτοιμοι για μια αλλαγή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σχεδιάσουμε από κοινού το νέο σας χώρο!