Ασυνήθιστα υλικά, διπλές νησίδες και πολλές ακόμη τάσεις που αγαπούν οι σχεδιαστές!

Η άνεση και η πρακτικότητα στην κουζίνα γίνονται πιο απαραίτητες από ποτέ. Ανακαλύψτε 7 σημαντικές τάσεις που όλο και περισσότεροι σχεδιαστές αρχίζουν πλέον να ακολουθούν:

Η επιστροφή του ξύλου

«Οι πελάτες μου δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στα ξύλινα ντουλάπια και τις ξύλινες λεπτομέρειες», αναφέρει η σχεδιάστρια Peti Lau, «ειδικά για το ξύλο φλαμουριάς που αποπνέει ένα ρουστίκ, σύγχρονο vibe.» Όταν χρησιμοποιείται με φυσικό αλλά πιο μοντέρνο τρόπο, το ξύλο προσθέτει δόσεις πολυτέλειας στην κουζίνα. «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη μια αίσθηση ηρεμίας και πιο γαλήνιες παλέτες χρωμάτων στην κουζίνα», σχολιάζει η Peti Lau. Στον απόηχο αυτής της τάσης, το δίδυμο σχεδιαστών στο Λος Άντζελες, Cayley Lambur και Lucia Bartholomew του Electric Bowery αναφέρει: « Η αφθονία σε υφές και η ζεστασιά είναι σημαντικά σε μια κουζίνα. Βλέπουμε λιγότερο λευκό και περισσότερα ζεστά χρώματα στη συνολική παλέτα. Αυτό προκύπτει από επιλογές σε πιο βαθιά και πλούσια χρώματα στο ξύλο που απομακρύνονται από τις καθαρά ουδέτερες αποχρώσεις και επιτρέπουν μια προσωπική προσέγγιση στην κουζίνα.»

Μικρές λεπτομέρειες

«Οι κουζίνες αποκτούν όλο και περισσότερες λεπτομέρειες», αναφέρει η σχεδιάστρια του AD100 Brigette Romanek από το Romanek Design Studio. «Και αυτό είναι αρκετά θετικό. Οι πελάτες ακολουθούν μια πιο προσωπική προσέγγιση στις κουζίνες τους, όχι απαραίτητα για να διατηρήσουν το γνωστό τρίπτυχο (κουζίνα - νεροχύτης - ψυγείο) αλλά για να βρουν τι λειτουργεί καλύτερα για αυτούς.» Η τέχνη της λεπτομέρειας ανοίγει συχνά το δρόμο για προσωποποιημένες λύσεις. Η Lau προσθέτει, «Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές custom επιλογές για σχεδιαστές και πελάτες ώστε να διαλέξουν διαφορετικά φινιρίσματα σε συσκευές και προσόψεις. Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο κάθε πελάτη – λειτουργικότητα και προσωποποιημένες λύσεις για την καθημερινή του ρουτίνα. Λεπτομέρειες, όπως πάγκοι για καφέ και χυμό είναι αρκετά συχνές.»

Διπλές νησίδες

Με έδρα το Houston, η σχεδιάστρια του Contour Interior Design, Nina Magon, διευκρινίζει τι συμβαίνει με τη φρενίτιδα των διπλών νησίδων, «Αυτή η τάση προσθέτει αποθηκευτικό χώρο στη κουζίνα και μια μεγαλύτερη άνεση στην προετοιμασία του φαγητού και τη διασκέδαση με τους επισκέπτες». Με απλές, κομψές γραμμές και μεγάλους πάγκους, οι διπλές νησίδες είναι η απόλυτη επιλογή. «Οι διπλές νησίδες κάνουν τεράστια διαφορά στις κουζίνες και είναι το τέλειο σημείο συνάντησης», προσθέτει η Lau. «Το να έχεις αρκετό χώρο για τους καλεσμένους – αυτή είναι η πραγματική πολυτέλεια».

Το τέλος των ψηλών ντουλαπιών

Χάρη στη δημοτικότητα των διπλών νησίδων, φαίνεται πως τα ντουλάπια ψηλά στον τοίχο μετατρέπονται από απαραίτητα σε διακοσμητικά στοιχεία. «Αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα στο χώρο, εξαλείφεται η ανάγκη για τα ψηλότερα ντουλάπια, δημιουργώντας μια πιο ανοιχτή κουζίνα», αναφέρει η Magon. Η ομάδα του Electric Bowery επιβεβαιώνει, «Οι κουζίνες σχεδιάζονται με σκοπό να λειτουργούν ως προέκταση του σαλονιού, συνεπώς είναι σημαντικό το design τους να μην προσανατολίζεται αποκλειστικά στην πρακτικότητα του χώρου.» Η προσέγγισή τους; «Η ένταξη στοιχείων, όπως ανοιχτά ράφια, όπου αποθηκεύονται όμορφα πιάτα και ποτήρια, αλλά με προσοχή για να μη γεμίσει υπερβολικά ο χώρος.»

Πιο έξυπνες κουζίνες

«Οι συσκευές γίνονται πιο έξυπνες», σημειώνει η Romanek. Οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα δωμάτια με multimedia και συστήματα ήχου, αλλά φαίνεται πως εξαπλώνονται και στην κουζίνα. «Τα συστήματα που προσαρμόζονται στον τρόπο ζωής των χρηστών αλλάζουν το παιχνίδι μια και καλή και συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα», αναφέρει η Lau. «Τώρα η τεχνολογία ενσωματώνεται στις περισσότερες συσκευές, από τις έξυπνες βρύσες και τους φούρνους που ρυθμίζονται από το κινητό, μέχρι τα έξυπνα ντουλάπια που κλείνουν διά της αφής. Οι έξυπνες κουζίνες είναι ο προορισμός προς τον οποίο κατευθύνεται η φιλοσοφία του πολυτελούς design», αναφέρει η Magon. Λαμβάνοντας υπόψη πως η πλειοψηφία των πελατών περνά περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, η Magon σημειώνει πως «οι ένοικοι θέλουν οι κουζίνες τους να διευκολύνουν τις καθημερινές εργασίες τους. Επιπλέον, η τεχνολογία οδηγεί σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον κουζίνες που ολοκληρώνονται με ιονιστές για καθαρό αέρα».

Απόκρυψη

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ξανά τη χαρά της καθημερινής μαγειρικής και οι οικιακές συσκευές που παλιότερα μάζευαν σκόνη μέσα σε συρτάρια και ντουλάπια πλέον χρησιμοποιούνται πιο συχνά», σημειώνουν οι Lambur και Bartholomew. «Αυτό που θέλουν οι περισσότεροι είναι να βρουν ένα μόνιμο χώρο αποθήκευσης για αυτές τις συσκευές χωρίς να φορτώσουν περισσότερο την κουζίνα τους». Η λύση; Το συγκεκαλυμμένο design. Η Magon αναφέρει τα πλεονεκτήματα των κρυφών χώρων αποθήκευσης: «Υπάρχουν τόσες πολλές λύσεις που κάνουν τον πάγκο να δείχνει λιγότερο ακατάστατος, όπως pop-up πρίζες, περιστρεφόμενα panel που έχουν αποθηκευτικό χώρο πίσω τους και ντουλάπια με push άνοιγμα που επιτρέπουν στα υλικά της κουζίνας να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο».

Επιστροφή σε παλαιότερα υλικά

«Παρατηρώ μια μεγάλη στροφή σε παλιά υλικά που χρησιμοποιούνται με νέους τρόπους», σημειώνει η Romanek. «Μπρούτζινοι απορροφητήρες, πλακάκια χαλκού, ξύλινα ντουλάπια, επιλογή όνυχα αντί για μάρμαρο, μοναδικοί φωτισμοί, νεροχύτες με διαφορετικά τελειώματα – υπάρχουν τόσες πολλές καλές επιλογές!» Τα ίδια συναισθήματα μοιράζεται και η Magon που αναφέρει, «Η επιλογή των υλικών είναι το πιο σημαντικό στάδιο της σχεδίασης μιας πολυτελούς κουζίνας. Το μέλλον θέλει πρόσμιξη υλικών, όπως τσιμέντο και γυαλιστερές φυσικές πέτρες που δημιουργούν έντονες εντυπώσεις.»

Ανακαίνιση κουζίνας από τη Renovator

Σκέφτεστε να επενδύσετε σε μια ανακαίνιση κουζίνας; Η ομάδα της Renovator είναι στο πλάι σας με σύγχρονες ιδέες και λύσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και εντυπωσιακού χώρου.
Πηγή πληροφοριών: https://www.architecturaldigest.com/story/these-7-kitchen-trends-are-here-to-stay