Η ψυχολογία του χρώματος εστιάζει στο πώς ένα χρώμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνεσαι ή αντιλαμβάνεσαι τον περιβάλλοντα χώρο. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως το αγαπημένο χρώμα κάποιου μαρτυρά και πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα του.

Σε ότι αφορά την προσθήκη χρώματος στον εργασιακό χώρο, μια σωστή επιλογή θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα καθώς μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απόδοση και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Χρώματα και παραγωγικότητα

Τα χρώματα που έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τη σκέψη, να αυξάνουν τη συγκέντρωση και να διατηρούν υψηλά τα επίπεδα παραγωγικότητας είναι:


Απαλό Μπλε

Οι απαλές αποχρώσεις του μπλε αποτελούν αγαπημένη επιλογή επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων όπου οι υπάλληλοι καλούνται να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες. Διατηρεί τη διαύγεια και μειώνει τη νοητική κούραση, ενώ παράλληλα δημιουργεί αισθήματα εμπιστοσύνης και τάξης.
Συνδύασε το με ουδέτερα χρώματα και πρόσθεσε πορτοκαλί λεπτομέρειες για περισσότερη ζεστασιά και συναισθηματική ισορροπία.


Κόκκινο

Αν η εργασία σου περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα ή απαιτεί να βρίσκεσαι σε πνευματική εγρήγορση, τότε το κόκκινο είναι το ιδανικό χρώμα για να αυξήσει τους παραγωγικούς σου ρυθμούς.
Προσοχή όμως! Η υπερβολική παρουσία του κόκκινου μπορεί να δημιουργήσει ένταση και ανταγωνιστικές τάσεις, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε κόκκινα έπιπλα ή διακοσμητικά στοιχεία συνδυαστικά με ουδέτερες αποχρώσεις.


Κίτρινο

Το κίτρινο θεωρείται το χρώμα της συγκέντρωσης και της απομνημόνευσης, γι’ αυτό και είναι μια εξαιρετική επιλογή για χώρους ανάγνωσης ή εκπαίδευσης.


Πορτοκαλί

Τι προκύπτει όταν συνδυάσεις τη φλόγα του κόκκινου με την ηρεμία του κίτρινου; Γεννιέται το πορτοκαλί, ένα ευχάριστο χρώμα που διεγείρει τόσο το νου όσο και το σώμα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαράς και αφοσίωσης.
Ωστόσο η υπερβολική παρουσία πορτοκαλί στοιχείων μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, μειώνοντας την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις το πορτοκαλί ως συμπληρωματικό χρώμα.


Πράσινο

Είναι το πιο ξεκούραστο χρώμα για τα μάτια και συνεπώς μπορεί να διατηρήσει αυξημένη την αποδοτικότητα των εργαζομένων για περισσότερη ώρα.
Ένας εξαιρετικός τρόπος να εντάξεις το πράσινο στο γραφείο σου είναι με την προσθήκη φυτών που έχουν και την ικανότητα να ανανεώνουν τον αέρα και να μειώνουν τα επίπεδα έντασης και άγχους στο χώρο.


επιλογη χρωματος τοιχου γραφειου

Χρώματα και δημιουργικότητα

Η ψυχολογία του χρώματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός δημιουργικού χώρου που θα είναι πηγή έμπνευσης για τους εργαζομένους. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να επιλέξεις:


Κόκκινο

Χρώμα του πάθους, της δράσης και της θέλησης, το κόκκινο αποτελεί ιδανική επιλογή για χώρους δημιουργικής απασχόλησης, πάντοτε όμως σε μικρές δόσεις.


Κίτρινο

Το κίτρινο είναι ένα ζεστό και αισιόδοξο χρώμα που ευνοεί την έμπνευση και την καινοτομία. Ωστόσο όπως και στην περίπτωση του κόκκινου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται σε μικρότερες εκτάσεις κυρίως στη διακόσμηση του χώρου.


Πορτοκαλί

Ζωντανό και θερμό, το πορτοκαλί είναι μια εξαιρετική επιλογή για έναν άνετο, ζεστό και δημιουργικό χώρο.


Τι προτείνει η Renovator

Η ομάδα μας είναι διαρκώς στη διάθεση σας για να διαλέξετε τις κατάλληλες αποχρώσεις και να καταλήξετε στους πιο αρμονικούς συνδυασμούς ώστε να εκμεταλλευθείτε τη δύναμη του χρώματος στο έπακρο.

χρωμα τοιχου στο γραφειο

Πηγή έμπνευσης: https://ergonomictrends.com/office-color-psychology-ultimate-guide