Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι σχεδιαστές ασχολούνται με κάθε λεπτομέρεια στο design ενός σπιτιού, εκτός από το νιπτήρα του μπάνιου. Επιλέγουν μια απλή βάση ή ολοκληρώνουν το μπάνιο με έναν αδιάφορο νιπτήρα και προχωρούν στην επόμενη ασχολία (να επιλέξουν μια statement μπανιέρα ίσως;). Βέβαια, το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει μια στροφή μακριά από το αναμενόμενο. Οι νιπτήρες αποκτούν μεγαλύτερα μεγέθη και πιο εντυπωσιακά σχέδια, συχνά σκαλιστά σε κομμάτια από γεωλογικές πέτρες που δίνουν ένα προϊστορικό στυλ. Από τους statement νιπτήρες που θυμίζουν την εποχή του Fred Flintstone μέχρι πιο κομψές επιλογές από πολυτελές μάρμαρο, η ετυμηγορία είναι μία: οι βαρετοί νιπτήρες ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

«Αν σκέφτεσαι να προσθέσεις έναν statement νιπτήρα στο μπάνιο σου, προτείνω να ξεκινήσεις από εκεί και να διαμορφώσεις το υπόλοιπο δωμάτιο ανάλογα», λέει η Julie Hillman, σχεδιάστρια του AD100 που ολοκλήρωσε πρόσφατα το WC ενός σπιτιού στην Νέα Υόρκη, με την προσθήκη ενός νιπτήρα από μαύρο μάρμαρο. «Κάνε το νιπτήρα τον πρωταγωνιστή του μπάνιου και δώσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο χρησιμοποιώντας διάφορες υφές.»

Και άλλοι σχεδιαστές του AD100 φαίνεται να ακολουθούν την τάση. Σε ένα γαλλικό διαμέρισμα (άλλοτε σπίτι του γνωστού σχεδιαστή Jean-Michel Frank) ο Pierre Yovanovitch τοποθέτησε μια τριγωνική κατασκευή από μάρμαρο Palissandre σε ένα πράσινο μαρμάρινο WC. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το ζευγάρι Nikolai Haas και Djuna Bel που τοποθέτησαν στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες έναν εντυπωσιακό νιπτήρα από Tigre μάρμαρο που κάνει τη διαφορά.

Ένα στοιχείο που χρησιμοποιείται αρκετά στους statement νιπτήρες είναι το χρυσό μέταλλο. Ο σχεδιαστής του AD100 Charles de Lisle κατάφερε να μετατρέψει το νιπτήρα του μπάνιο σε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία ενός ήδη αξιομνημόνευτου σπιτιού στο Σαν Φρανσίσκο, κτισμένο τη δεκαετία του 1960.

«Τα φυσικά υλικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση των καινούργιων μπάνιων», αναφέρει ο Charles de Lisle για ένα μπάνιο ιαπωνικού στυλ που συνδέεται άρρηκτα με το φυσικό του περιβάλλον. «Ελπίζαμε ότι θα δημιουργηθεί μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του χώρου και των υλικών στο σπίτι, με το να δείξουμε πως κατασκευάστηκαν τα πάντα.»

Για το παιδικό μπάνιο, ο Charles de Lisle απέφυγε την κλασική λύση και επένδυσε σε ένα συνδυασμό αποθηκευτικών χώρων στους τοίχους με ένα μονολιθικό νιπτήρα, κατασκευασμένο από Βελγικό bluestone. Ο νιπτήρας είναι φινιρισμένος στο χέρι και διακοσμημένος με λεπτομέρειες από ορείχαλκο. «Θυμίζει ένα κορμό δέντρου παρατημένο στη μέση του δάσους», αναφέρει ο Charles de Lisle.

Στο WC ενός άλλου σπιτιού, ένα κομμάτι φτελιάς μετατράπηκε σε statement νιπτήρα, με το εξωτερικό του ελαφρά λαξεμένο και το εσωτερικό του απαλό και στιλπνό – μια εξαιρετική επιλογή που ταίριαξε με το κοκκινωπό χρώμα του χώρου. Η βρύση του νιπτήρα έχει σχεδιαστεί ειδικά ώστε να ελέγχει το νερό με αποτέλεσμα αυτό να πέφτει απαλά στο νιπτήρα σαν να ερχόταν από ένα λάστιχο κήπου.

«Οι statement νιπτήρες λειτουργούν καλύτερα στο χώρο όταν είναι μέρος ενός ευρύτερου concept και δουλεύουν άψογα.», σχολιάζει ο Charles de Lisle. «Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με τον τρόπο που προσεγγίζετε τα υλικά – έτσι ώστε ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια να αναδεικνύεται όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο», προσθέτει. «Αλλά ένας εντυπωσιακός νιπτήρας χάνει κάθε αίγλη αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.»

Statement νιπτήρες με την υπογραφή της Renovator

Δώστε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο μπάνιο σας με έναν statement νιπτήρα που θα αλλάξει εντελώς την αισθητική του χώρου. Η ομάδα της Renovator είναι στη διάθεσή σας ώστε να ολοκληρώσετε μια ανακαίνιση μπάνιου με ένα μοναδικό νιπτήρα που θα αναβαθμίσει το στυλ αλλά και τη λειτουργικότητα του δωματίου.
Πηγή πληροφοριών: https://www.architecturaldigest.com/story/banish-the-basic-basin-the-statement-sink-is-having-a-moment